Refugiul Crăița a fost dărâmat, refugiul Crăița a căzut singur.
Cei de la parc sunt responsabili, cei de la parc n-au habar de cele întâmplate.
Multă lume știa despre intențiile celor de la parc sa desființeze toate refugiile de pe nemarcate, buba s-a spart abia acum câteva zile.
A mai fost dărâmat un refugiu, pe numele lui Butoi. Nu, stai, că de fapt și ăla s-a dezintegrat singur.
E o coincidență. Nu e nicio coincidență.
Domnul director de la parc spune că ei nu au habar și că dacă se face o solicitare, va fi analizată și refugiul pus la loc. Nu va fi niciun refugiu pus la loc pentru că solicitarea nu va fi aprobată, pentru că interesele sunt mult prea mari, pentru că refugiul este pe un traseu nemarcat și regulamentul parcului interzice accesul pe astfel de trasee.
Și refugiul Crăița s-a dărâmat singur, tocmai acum când amenzile sunt tot mai dese, tocmai acum când cei de la administrația parcului susțin tot mai puternic faptul că vor sa diminueze numarul de turiști care se “aventureaza” pe nemarcate. Ca sunt prea mulți. Prea mulți pentru cine? Prea mulți de ce? Sunt prea mulți turisti și crește numărul accidentelor? Sunt prea mulți turiști si caprele negre s-au obișnuit cu omul?
Sau sunt prea mulți turiști și nu se mai pot mișca braconierii în voie? Sau sunt prea mulți turiști și nu mai putem da foc intenționat la hectare de păduri ca apoi să le scoatem de sub denumirea de arie protejată și să putem construi bine mersi acolo? Sau sunt prea mulți turiști care văd defrișările masive și ne dau la tv?
Deci? Deci până la urmă problema nu este dacă refugiul Crăița a picat sau nu singur. Se știe foarte bine de către foarte multă lume, faptul că ORICUM aceste refugii (încărcate de istorie, mai mult de-atat nici nu mai zic) își duc ultimele zile. Prea multă lume știe de aceste zvonuri ca să mai fie zvonuri. Deja devin certitudini.
Răspunsurile celor de la administrația parcului sunt de toată jena și ca iubitor al muntelui ți se suie sângele la cap când le citești. Și le citești pentru că îți trimite cineva print screen cu discuția. Pentru că NIMIC nu apare oficial, totul se întamplă pe liste de discuții la care puțină lume are acces.
Dacă domnul Vergheleț și cei de la administrația Parcului spun că nu au cunoștință de așa ceva și că dacă ar fi vrut să distrugă refugiile ar fi făcut-o până acum, firesc ar fi sa îi caute pe cei vinovați (dacă există), să îi amendeze (NU pentu că erau pe nemarcat, ci pentru DISTRUGERE) și să faciliteze reconstrucția refugiului, dacă tot ne batem cu pumnii în piept că facem și dregem și avem atâta grijă de pădure și de muntele ăsta minunat.
Nu biletele de acces (bani care sincer am vrea sa știm și noi unde se duc și ce se face cu ei – cu factură că așa e civilizat) sunt soluția domnilor, nu distrugerea refugiilor (indiferent că ați făcut-o dumneavoastră sau nu), nu limitarea accesului pe nemarcate PRIN AMENZI și prin desființarea ADĂPOSTURILOR.
Dacă tot vă prezentați în specialiști, veniți cu soluții reale nu absurde, care în primul rând nu îngrădesc libertatea de mișcare (alpiniștii și pasionații de munte nu se duc de nebuni pe-acolo de capul lor cum ați afirmat – turistul care ajunge prima dată în Crai nu nimerește el de capul lui Padina lui Călineț sau cine știe ce altă vale ascunsă – am observat că pe asta se pune accentul), soluții care nu pun în pericol și mai mult fauna zonei și soluții care nu constau în amenzi colosale aplicate, cum bine spunea cineva, selectiv.
O solutie, aici: http://www.alternativetm.ro/47/624/nu-vrem-garduri-pe-munte
Poză via Ioana (de citit – parere foarte pertinentă: ”Tinand cont ca nu am auzit de o strategie pe termen lung a Parcului National Piatra Craiului care sa integreze si o activitate internationala precum alpinismul (care presupune si mersul pe nemarcat) si nici nu am auzit de vreo chemare la dezbateri si discutii, ma tem doar ca aceasta indignare de pe internet va ramane doar acolo, infiripata cu pasiune in randurile din comentarii.”)
Poza de mai jos confirmă cumva că refugiul este dărâmat de mult mai mult timp. Eu aveam o poză cu zăpadă, făcută weekend-ul trecut, dar care nu mi s-a permis să o folosesc.
UPDATE 3: detalii proaspete despre refugiu aici: http://razvan-spiridonescu.blogspot.ro/2014/02/un-nou-inceput.html
UPDATE 2. Mesaj pe site-ul Administratiei Parcului National Piatra Craiului:
ANUNT!: Avand in vedere discutiile purtate in ultimele zile, Administratia Parcului National Piatra Craiului va invita sambata 08.02.2014 ora 10:00, la sediul din Zarnesti, Str. Toplita, nr. 150, pentru dezbaterea unor aspecte legate de vizitarea Parcului National Piatra Craiului. Incurajam participarea reprezentantilor organizatiilor de profil (Salvamont, FRAE, CAR, alte cluburi sau asociatii) care pot avea si puncte de vedere cu caracter oficial. Ne dorim o dezbatere legata de toate aspectele privind vizitarea parcului, de efectele acestora si de modul de aplicare a cadrului legislativ existent in acest domeniu.
UPDATE 1. Comunicat de presa dat de catre administratorii Parcului
17 comentarii
De verificat la fata locului scoabele de la intrarea in calinet, ca prea e pomenit si raspomenit in comunicatele oficiale ca fiind mecca celor picati din luna in crai.
S-ar putea sa avem o surpriza, si o explicatie oficiala la fel de surprinzatoare, cum ca rugina, sau zapada grea sau braconierii etc.
Pentru numele lui Dumnezeu ! Nu observați că povestea e aceeași, de la ultimul milițian de cătun pînă la ”jandarmii” lu´ pește: ne facem că lucrăm, de fapt avem ”plan” de amenzi pentru burtoaiele noastre și ale șefilor. Așa funcționa pe vremea comuniștilor (ba chiar a lui Pristanda), așa merge și acum. Pînă cînd n-o să văd bătăi serioase, precum în Anglia sau Coreea (de sud), voi trăi cu impresia că haldăii își îndeasă mațul pe banii mei, protejînd infractorii. ”Uniți salvăm” … rahat cu perje !
halucinant raspunsul d-lui Verghelet cu printarea mailului. juridic nu are nici o relevanta, si mi-e teama ca sirul de amenzi va continua.
stranie coincidenta intre amenzi si daramare, un pic prea mare
Da, raspunsul cu printarea mailului este de tot rasul. Iar daca extragem din informatiile date in comunicatul de presa, realizam ca cel mai probabil nu se va mai face nimic:
In cazul in care o organizatie doreste sa repare aceste refugii, acest lucru se va putea face in baza unei solicitari, care sa precizeze scopul pentru care va fi utilizat acesta (in principal ce trasee de catarare deserveste) si faptul ca el a existat anterior.
si
Nu o sa fim de acord insa cu construirea de refugii noi, decat daca ele sunt pe trasee marcate si in urma unei analize temeinice facuta impreuna cu formatiile Salvamont, si nici cu utilizarea celor existente pentru incurajarea mersului neautorizat pe traseele nemarcate.
daca ajungem la golanii din astea, ar trebui sa se gandeasca si cei de la administratie ca daca umbla pe munte e posibil sa le mai cada cate o piatra in cap, desprinsa singura la momentul oportun!!!
Dacă începem cu acte de violență (întâmplător sau nu) mă îndoiesc că putem schimba ceva.
cred ca nenorocitii astia (ma refer aici la politicieni si administratie publica care se preteaza la asemenea abuzuri) nu inteleg argumentele si vorba buna. cu toate astea sunt gata sa discut cu ei, chiar ma gandesc sa ma duc la intalnirea de pe 8 februarie.
eu stiu refugiul acolo de peste 20 ani, timp in care s-a mai deteriorat, a mai fost reparat, dar niciodata nu a avut probleme structurale. imposibil ca dintr-o data sa o fi luat la vale toata structura. cum se mai moaie zapada ma duc sa ma lamuresc ce s-a intamplat.
violenta trebuie sa fie ultimul resort. din pacate cred ca e necesara ca optiune atunci cand toate celelalte se dovedesc ca nu functioneaza si abuzurile continua.
Ar fi ideal dacă am putea merge cât mai multi. Din păcate, majoritatea are impresia că un like și un share rezolvă situația.
Doar niste observatii:
* Lista de discutii “la care putina lume are acces” are vreo 2000 de abonati si inca de la infiintare permite accesul oricui este interesat.
* Interdictia parcurgerii unor trasee nemarcate in ariile protejate este introdusa printr-o lege, nu printr-un regulament de vizitare. Regulamentul de vizitare nu poate face abstractie de existenta legii. Daca tot ati pus link-ul spre site-ul Alternative (Timisoara) poate ca ar fi bine sa cititi ce este pe acolo si sa va uitati si in ce moment (an) a fost creata acea pagina. Estimati si citi au fost cei interesati. Din pacate nu putem da timpul inapoi, alte solutii trebuie gasite acum.
* Daca aveti alte informatii si probe despre ce s-a intimplat de fapt cu cele doua refugii va rog sa le faceti publice (chiar si pe “listele la care putina lume are acces”. Altfel ne alegem cu doar inca o revarsare de nervi si acuze fara acoperire sau cu alte povesti care astazi sint si miine dispar de pe Facebook.
Grig,
1. O lista de discutii care are 2000 de abonati, nu este publica, ci ramane o lista de discutii la care putina lume are acces (chiar daca permite accesul oricui intersat) sau stie de ea. 2000 de abonati nu reprezinta comunitatea montana din Romania si sunt convinsa ca din aia 2000 de abonati sunt activi mult mai putini. Ulterior a venit si un raspuns oficial, deci problema rezolvata, asta astepta toata lumea.
2. Stiu ca interdictia parcurgerii unor trasee nemarcate este introdusa printr-o lege. Lege foarte prost facuta de altfel. Care nu interzice doar accesul pe nemarcate ci aproape orice activitate turistica. Mai multe detalii aici: http://aliantasportnatura.wordpress.com/2013/10/11/modificarea-ordonantei-de-urgenta-oug-nr-572007/
3. Nu am mai multe informatii despre ce s-a intamplat cu cele doua refugii, despre ambele am aflat vazand pozele publicate pe internet si citind toate informatiile care au circulat in aceasta perioada. Am mai spus, articolul publicat de mine este o parere subiectiva si trebuie luata ca atare. Stiam ca dreptul la libera exprimare exista inca. Eu cel putin nu mi-am revarsat nici nervii si nu am adus nici acuze, am pus aceleasi intrebari pe care si le pune toata lumea si pentru care avem nevoie de raspunsuri.
Cat despre linkul catre “Nu vrem garduri pe munte”, stiu cand a pornit ideea, pentru ca m-am inscris pe acea lista in acea zi. Am spus ca ar putea fi o solutie, sperand ca poate ne vom destepta, macar unii dintre noi.
Inca ceva, am prieteni care habar nu aveau de amenzile care se dau in Crai, care habar nu aveau de interdictia de a parcurge trasee nemarcate samd. Nu toata lumea intra pe site-ul administratiei parcului. Sunt oameni care isi fac rucsacul si pleaca pur si simplu pe munte, care nu stiu de taxe de acces si care se asteapta sa ajunga la Craita sau la alt refugiu si sa poata dormi acolo, fara sa se trezeasca amendati de jandarmi, fara sa aibe habar ca exista zvonuri cum ca aceste refugii se doresc daramate. Aici este problema de fapt. Eu inteleg perfect ca legea trebuie aplicata, dar acest exces de zel care se intampla in Piatra Craiului ridica foarte multe semne de intrebare.
1. Da, 2000 sint putini. Da, 6000 (protestul initiat de Alternative Tm de acum citiva ani) sint putini. Pentru ca procentul celor care se implica intradevar este mult, mult mai mic. Sa mai amintesc si de Facebook unde subiectul “A mai disparut un refugiu” aduna… like-uri (!!!)
2. Din informatiile la care am avut acces pina acum inclin sa cred ca, in ceea ce priveste cele doua refugii din PC, este vorba despre doua cazuri complet diferite. Deocamdata nu detin mai multe date, doar alte semne de intrebare. Cu partea de zvonuri stam bine, nu ne putem plinge. Cu dovezile stam mai rau.
3. “Excesul de zel” era previzibil, chiar daca nu-mi place aceasta afirmatie. Vezi Ceahlau sau vezi Retezat. Pentru ca sa vezi trebuie sa tii ochii deschisi. Vor mai urma si altele, cu siguranta. Mi-e teama ca efectul scandalului va fi iarasi doar like-ul de pe Facebook.
4. Cred ca sintem de aceeasi parte a baricadei. Doar modul de abordare este putin diferit.
1. Like-ul nu inseamna intotdeauna “imi place”. Poate insemna si “am luat la cunostinta”. Cat despre like si share pe facebook nu are rost sa mai comentez, multi au impresia ca se implica facand doar asta. Din pacate pentru ei si pentru altii care chiar vor sa faca ceva, e doar o impresie.
2. Eu inca nu cred nimic. Foarte posibil ca refugiile sa se fi daramat/sa fi cazut singure. Daca asta s-a intamplat in aceeasi perioada sau nu, nici asta nu stiu. Singura certitudine este faptul ca pozele au aparut in acelasi timp – de unde si speculatiile, ca deh, la asta ne pricepem toti Eu m-am bazat un pic si pe afirmatiile facute de oameni care au reconsolidat refugiile si stiau mai multe despre procesul tehnic, oameni care au spus ca pentru ei e greu de crezut ca refugiul Craita a picat singur. Insa parerile sunt intotdeauna subiective. Pana nu vezi cu ochii tai nu poti avea certitudini. Zvonurile pleaca intotdeauna de la un adevar, ca se distorsioneaza pe parcurs si se transforma in telefonul fara fir, e alta poveste.
3. Cred ca asta este de fapt esenta problemei, nu faptul ca nu mai exista doua refugii, ci efectul asta de bulgare de zapada care usor usor ia amploare si se va extinde in toti muntii Romaniei, ca o molima. Taxe (uneori) nejustificate, amenzi uriase, interdictii samd. Singurii care au de suferit sunt iubitorii sporturilor montane. Si din pacate asa cum orice “protest” facut in Romania s-a desumflat fara rezultate si din cauze de “lasa sa faca altul”, “lasa sa se implice altul, eu n-am timp, dar va sustin de pe facebook”, asa se va desumfla si acest “protest”.
4. Nu am considerat ca discutia este in contradictoriu, nici ca suntem sau nu in baricade diferite. Fiecare are dreptul la o parere atata timp cat aceasta e sustinuta civilizat.
Numai bine!
E clar regretabilă distrugerea oricărui adăpost pe munte, mai ales în zone dificile. Știu că este tentant să acuzi autoritățile din reflex, cum ar fi pentru limitarea dreptului la circulație, sub premisa că s-ar împiedica observarea de ilegalități. Însă ce lipsește din acest articol sunt întrebările concrete despre ce se găsește în parc în zonele unde vi se interzice accesul. Ați vorbit cu biologul parcului? Poate există vreo logică, de protecție a unor specii. Ați încercat să obțineți marcarea traseului, pe cale oficială? În lipsa unei documentări minime cu privire la motivele pentru care accesul pe anumite trasee v-a fost respins, acuzațiile aduse vă incrimă oarecum, sincer, pe dvs., pentru superficialitate în tratarea accesului într-o zonă declarată prioritară pentru natură (atenție, nu pentru ca omul să se simtă bine în natură, ci pentru ca natura să se simtă bine… fără om, fie el civilizat sau nu….
Natura in acele locuri s-a simtit destul de bine si alaturi de om timp de zeci de ani, poate mai mult. Nu se duce nimeni acum sa taie poteci inexistente, doar de dragul de a circula pe nemarcate – cele mai multe pe care se circula sunt la fel de batute ca cele marcate, la fel ca si traseele de alpinism din zona respectiva, parcurse tot de zeci de ani. Nu e ca si cand ne-am trezit noi ca vrem musai pe-acolo si distrugem astfel flora si fauna. Nu taie nimeni de nebun poteci noi. Nu calca nimeni pe flori si nu impusca niciun turist capre si veverite. Oamenii care ajung pe-acolo isi tin respiratia cand vad capre negre pentru a le putea fotografia fara sa le sperie si la fel, nu rup florile de colt pentru ca isi doresc sa le vada acolo si anul care vine. Oamenii care ajung pe potecile alea nu sunt turistul cu petul de bere in mana care poate fi observat la Babele de exemplu, asta nu intelege lumea.
Cat despre logica protectiei uneor specii, cat despre amenzile colosale care s-au dat, cat despre explicatiile privind taxele, biletele de acces, permisele de acces pe nemarcate eliberate cu TREI zile inainte de dorinta de a parcurge un traseu (cei care merg pe munte stiu ca este dificil si cu o zi inainte sa stii exact ce faci, din cauza prognozelor) si interdictia spusa sub forma de rugaminte “nu mai scrieti si nu mai puneti poze cu traseele astea pe bloguri”, speram sa primim cateva raspunsuri la intalnirea care am inteles ca va avea loc sambata si la care sa putem participa.
In alta ordine de idei, nu am adus acuzatii, am pus intrebari, tocmai in speranta unor raspunsuri care sa ma ajute sa nu mai tratez “problema accesului” cu superficialitate.
Adrian, discursul tau e tipic pentru autoritatile publice. Vag, neangajant, insinuant…
in nici un caz suficient pentru a ingradi dreptul fundamental al fiecaruia de a se plimba liber intr-un loc public atata timp cat nu face tampenii (defineste-le cum vrei).
Doamne da’ dor mi-o mai fost de tine
abia astept sa te citesc din nou… sper sa nu-ti fii pierdut obiceiul