Mori pentru a renaște – Osho

de ruxache 29 iunie 2009 2 comentarii

Un rege foarte puternic poseda numeroase domenii. Era atât de bogat încât avea în serviciul său și câțiva înțelepți. Într-o zi când era foarte tulburat, i-a chemat pe înțepelți și le-a spus:
”Nu știu de ce, dar ceva mă îndeamnă să caut un inel care mi-ar permite să depășesc starea de confuzie în care mă aflu, de fiecare dată când l-aș privi inelul m-ar înveseli dacă aș fii nefericit și de asemenea, m-ar face trist dacă aș fii fericit.”
Înțelepții s-au consultat și au decis să apeleze la un maestru spiritual care posedă inelul. Acest maestru scoate de pe deget inelul și le spune: ”Să-l dați regelui, dar spuneți-i că trebuie să respecte o condiție: să nu deschidă inelul decât atunci când nu mai are încotro. Mesajul care se află sub piatra prețioasă nu trebuie citit din simplă curiozitate, căci sensul său nu poate fii înțeles decât atunci când te găsești într-o anumită stare de conștiință. Mesajul nu se compune din cuvinte moarte pe care ajunge să le citești. Înainte de a-l deschide regele trebuie să aștepte să fie în agonie, să piardă totul, să nu mai aibă într-adevăr nicio soluție.”
Regele a urmat cu strictețe aceste instrucțiuni. Țara sa a pierdut războiul în care era. De multe ori a fost pe punctul de a deschide capacul inelului dar a considerat că acea condiție nu fusese încă îndelpinită: ”Sunt încă în viață. Mi-am pierdut regatul, dar îl mai pot recuceri”.
El a fugit din țară pentru a-și salva viața dar dușmanul l-a urmărit. Calul i-a murit de epizare, prietenii i-au fost decimați. Și-a continuat fuga pe jos, cu picioarele sângerânde, până nu a mai putut face niciun pas. Se afla fără scăpare, pe marginea unei prăpăstii, în timp ce caii dușmanilor se apropiau. totuși a așteptat înainte de a deschide inelul.
”Sunt încă în viață, dușmanul poate se duce în altă direcție și eu aș putea să sar în gol fără să mor”. dar iată că dușmanul a ajuns foarte aproape. Privind în prăpastie a văzut doi lei înfometați care îl pândeau. De data aceasta secundele sunt numărate. El ia inelul, îl deschide privește sub piatră și găsește acest mesaj: ”Va trece și asta”.
Dintr-o dată îl cuprinde liniștea și înțelegând se calmează. ”Va trece și asta”. Dușmanul trce pe lângă el fără să îl vadă; regele respiră ușurat, își vine în fire. În zece zile reușește să adune o armată, revine în țară, gonește dușmanul și se întoarce în palatul său. Este sărbătoare, oamenii petrec, dansează pe străzile luminate, invadate de culori, de pocnitori, de focuri de artificii. Regele este atât de fericit, atât de exaltat, încât inima îi sparge pieptul; copleșit, este aproape de extaz, încă puțin și leșină. Dintr-o dată își aduce aminte de inel. Îl deschide și citește mesajul: ”Va trece și asta”.

Recomandari

2 comentarii

Marius 14 iulie 2009 at 8:40 am

si a trecut?

Reply
Georgiana M 23 februarie 2010 at 12:07 pm

Superba pilda! Daca fiecare om ar intelege-o, iar apoi ar aplica-o, totul ar fi mai simplu.

Reply

Lasa un comentariu