Pioletul de aur – ediţia 2009

de ruxache 7 aprilie 2009 3 comentarii

 

Şase ascensiuni realizate pe parcursul anului 2008, au fost nominalizate pentru al 17-lea trofeu „Pioletul de Aur”, ce va avea loc în luna aprilie, la poalele Mont Blancului.

Cele şase nominalizari sunt:

– premieră solitară pe faţa sudică a lui Cerro Escudo (Chile), realizată de Dave Turner;
– ascensiunea înlănţuită a două trasee dificile din Denali (McKinley, 6.194m,Alaska), de către echipa japoneză: Fumitaka Ichimura, Yusuke Sato şi Katsutaka Yokoyama;
– premieră pe faţa nordică a lui Kalanka (6.931m, India), realizată de Fumitaka Ichimura, Yusuke Sato şi Kazuki Amano;
– premiera feţei sud estice a lui Kamet (7.756m, India), realizată de Kazuya Hiraide and Kei Taniguchi;
– premieră pe faţa sudică a lui Nuptse (7.861m, Nepal), realizată de francezii Stéphane Benoist and Patrice Glairon Rappaz;
– premieră pe faţa nordică a lui Tengkampoche (6.500m, Nepal), de către Simon Anthamatten and Ueli Steck.

 

Cu excepţia traseului Cerro Escudo, toate ascensiunile au fost realizate în stil alpin, pe vârfuri foarte înalte.

 

Carta Pioletul de Aur permite de asemenea posibilitatea ca mai multe ascensiuni să fie premiate. În plus, un alpinist va primi Pioletul de Aur pentru întreaga activitate în alpinism în decursul vieţii.
Deciziile vor fi luate de către un juriu internaţional format din: Jim Donini (SUA), Peter Habeler (Austria), Dodo Kopold (Slovacia), Dario Rodriguez (Spania), preşedintele juriului Doug Scott (Marea Britanie), şi Im Yong Duck (Coreea) .

Festivalul va avea loc între 22-25 aprilie, la Chamonix şi Courmayeur.

Recomandari

3 comentarii

Hapsu 24 aprilie 2009 at 9:11 am

Horia Colibasanu a primit Pioletu de Aur la sectiunea Spirit of Mounteneering…cred ca era de mentionat big grin

Reply
Hapciu 24 februarie 2014 at 7:23 pm

Nu a primit Pioletul de aur iar spirit of mountaineering e dat de clubul alpin englez – doua chestii diferite. Aceeași festivitate insa

Reply
ruxache 25 februarie 2014 at 2:49 pm

Multumesc pentru corectare.

Reply

Lasa un comentariu