Pungile de plastic

de ruxache 11 februarie 2009 4 comentarii

clip_image002

Pungile de plastic au devenit în ultimii ani o reală problemă. Tot mai multe asociaţii pentru protecţia mediului înconjurător sau care militează pentru protecţia animalelor încearcă din răsputeri să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul real pe care îl reprezintă acestea. Multe ţări au pus deja taxă pentru cumpărarea pungilor de plastic, şi se încearcă scoaterea definitivă a acestora de pe piaţa de consum.


Oamenii sunt însă mult prea obişnuiţi cu acest stil de viaţă. Pungile de plastic fac parte din existenţa noastră şi considerăm prezenţa lor în case şi magazine un bun cuvenit şi indispensabil.


Un punct de plecare în rezolvarea acestei probleme, ar fii introducerea în şcolile generale a unor cursuri de informare şi educare în spirit ecologic. Un copil de clasa a III-a de exemplu, care deja are acces la internet şi care este exact la vârsta la care acumulează rapid foarte multe informaţii şi încă este receptiv la probleme legate de mediu (şi nu numai), ar putea avea o influenţă reală asupra părinţilor săi. Pe principiul „ce spune doamna învăţătoare este lege” cel mic s-ar putea duce acasă să îşi certe părinţii care cumpără pungi de plastic, care nu le reciclează. Şi în acest mod, copilul va fii cel care (poate) îşi va educa părinţii, bunicii şi alte rude.


Cea mai bună soluţie ar fii să se realizeze nişte campanii ample, la nivel mondial, cu imagini care să şocheze, cu date statistice care să sperie şi să pună lumea pe gânduri. Televiziunile ar trebui să se mobilizeze şi să dea chiar zilnic ştiri cu caracter informativ. Mesajele dese şi bine formulate ar putea avea într-un timp relativ scurt impact asupra celor care le urmăresc. Iar dacă măcar 1 din 50 de oameni ar renunţa la pungile de plastic, ar fii o mica realizare şi un pas înainte către convingerea unui număr cat mai mare de persoane să facă acelaşi lucru. Astfel am reuşi să fim pe o pantă ascendentă. Însă resursele pentru astfel de proiecte sunt limitate, şi mai mult decât atât, guvernele şi ministerele de mediu din lume nu au se pare forţa necesară demarării acestora.


Suntem cu toţii mult prea ignoranţi şi delăsători pentru a conştientiza cu adevărat pericolele care ne pasc în următorii ani, dacă nu vom începe cât mai curând să luăm măsuri în ceea ce priveşte poluarea mediului.


– începe concurenţa între pungile de plastic şi clasicele pungi de hârtie
-1966 – aproximativ 20% dintre pungile folosite pentru ambalarea pâinii sunt din plastic
-1967 – pungile de plastic sunt introduse în supermarket-uri
-1969 -oraşul New York începe colectarea gunoiului în pungi de plastic
-1996 – peste 80% din pungile folosite sunt de plastic
-Cele mai multe pungi de plastic sunt fabricate din polietilină, care se face din ţiţei şi gaze naturale, resurse neregenerabile. Adevărul urât despre dependenţa de pungile de plastic este faptul că rata societăţii de consum este estimată la mai bine de 500.000.000.000 (500 de milioane de euro) de pungi de plastic anual, ceea ce înseamnă aproximativ 1 miliard pe minut.
– australienii cosumă 6.9 bilioane de pungi de plastic pe an, în jur de 316 de persoană. În anul 2002 a fost introdusă o taxă pentru aceste pungi ceea ce a redus consumul cu până la 90%. Datorită proiectului „Ziua curăţării Australiei”, au fost strânse 500.000 de pungi de plastic într-o singură zi. Din păcate 50.000.000 ajung la gunoi în fiecare an.
– conform unei publicaţii din SUA, americanii folosesc aproximativ 100 de bilioane de pungi de plastic numai la cumpărături. Sunt necesari 12 milioane de barili de petrol pentru producerea lor.
– pungile de plastic provoacă moartea a 100.000 de animale marine anual, deoarece acestea le confundă cu mâncarea şi se sufocă încercând să le înghită.
– în 1999, greutatea plasticului din oceane era mai mare decât greutatea planctonului
-conform BBC, în Anglia, doar o pungă din 200 este reciclată.
-pungile de plastic înfundă canalizările şi blochează curgerea apei. Acestea au fost considerate o cauză majoră a inundaţiilor din Bangladesh în anii 1988 şi 1998.
-pungile de plastic aduse de vânt sunt un fenomen atât de des întâlnit în Africa încât s-a creat o adevărată industrie de „recoltat” pungi, care sunt mai apoi folosite la confecţionarea de genţi şi pălării.
-fiecare pungă de unică folosinţă de înaltă calitate are potenţialul de a elimina 1000 de pungi în timpul existenţei sale.
– în acest moment sunt 46.000 de obiecte de plastic în oceanele lumii.
-în timpul producerii lor în atmosferă este eliminat un gaz cancerigen.
-descompunerea plasticului durează secole, iar dacă este ars în sol intră dioxine ortăvitoare care infestează apa.
– în Berlin o pungă de plastic la magazin costă 50 de cenţi, de aceea majoritatea cumpărătorilor preferă să vină cu ele de acasă.
-fiecare pungă de plastic produsă vreodată este încă pe planetă.
– pentru procesarea şi reciclarea unei tone de plastic se cheltuiesc 4000 de dolari. Aceeaşi cantitate se vinde pe piaţa materiilor prime cu numai 32 de dolari.
– un studiu din anul 1975 a demonstrat că ambarcaţiunile transoceanice aruncau împreună 3700 de tone de plastic în oceane anual.
– s-au găsit pungi de plastic plutind la nord de Cercul Arctic şi chiar în apele din jurul insulelor Maldive.
-o persoană foloseşte o pungă de plastic în medie 15-20 de minute
-mai puţin de 1% sunt reciclate
-doar 14% sunt trimise înapoi la supermarketuri pentru reciclare.
-punga de hârtie nu este o alternativă prea eficientă, deoarece presupune tăierea pădurilor
-o familie acumulează aproximativ 80 de pungi în numai 4 ieşiri la cumpărături
-o sacoşă din materiale biodegradabile economiseşte 6 pungi pe săptămână, 24 pe lună, 288 pe an, 22176 în timpul vieţii.

Recomandari

4 comentarii

Anonymous 11 februarie 2009 at 1:04 pm

Semnal de alarma fara alternative? Nu mi se pare deloc eficient. Ai dreptat, pungile de plastic fac parte din stilul de viata contemporan. Daca e sa fie eliminate sau reduse la minim, trebuie gasita o alternativa. Si una comoda, care sa nu deranjeze.

Reply
Darius 11 februarie 2009 at 1:24 pm

Extroardinara intentia autoarei de a ridica acest semnal de alarma. Este o problema foarte delicata la care nu numai societatea(oamenii nu cunosc efectele devastatoare)este vinovata, ci economia in sine prin stimularea vanzarii de astfel de articole si neexcluderea lor de pe piata(este foarte greu acest lucru pentru ca dupa cum stim cand piata aduce benefici la buget si pt cei bogati nu se va misca niciodata nimic).

Sunt de mult in tema cu aceasta problema si vroiam sa ajut cumva sa incercm sa schimb ceva. Si mi-am dat seama ca sunt capabil sa fac ceva: Voi ruga pe toti pe cei pe care ii cunosc sa inceapa sa foloseasca PUNGILE de MATERIAL TEXTIL singura alternativa cu adevarat viabila.

Ce ziceti putem sa facem toti lucrul asta? Sa influentam fiecare 10-100-500 de oamenii din jurul nostru… eu zic ca daca fiecare are o rata de succes de 10% din cunoscuti(macar familia) sigur putem aduce un aport important in aceasta problema…LUATI ATITUDINE!

Reply
natasha 11 februarie 2009 at 2:06 pm

da. uite, am eu o alternativa. pungile din bumbac pe care mamele noastre le foloseau cand eram noi mici, ca sa faca piata. le purtau mereu cu ele in genti si nu era nici o problema.

Reply
BLR 18 martie 2009 at 11:06 am

„un pet dispare in 800 ani…nesmititii niciodata, desi sunt biodegradabili”

Reply

Lasa un comentariu