Taumata(s.a.m.d)

de ruxache 3 martie 2009 0 comentarii


Un nume cel puţin ciudat care a devenit se pare atracţie turistică.
În aproapiere de Porangahau, la sud de Waipukurau,  Noua Zeelandă există dealul Māori cu o altitudine de 305 de metri (1000 ft). Nimic neobişnuit până aici. Numai că a dobândit o faimă foarte interesantă ca fiind unul dintre cele mai lungi nume pentru un loc. Este menţionat într-un jingle pentru Mountain Dew şi o parte din el este şi într-o piesă a trupei Quantum Salt şi anume „Lone Ranger”. Este subiectul unui cântec din 1960 aparţinând lui Peter Cape, iar Hardcore DJ’s Darkraver si DJ Vince îl menţionează în piesa „Thunderground”.
CUm se numeşte dealul? Ei bine:
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu
Se pare că numele este adesea redus la Taumata de către localnici pentru a uşura conversaţiile. Era şi normal. Cum ar fii ca un tânăr îndrăgostit vrând să o seducă pe frumoasa satului (care evident că se lasă greu) să îi spună: draga mea, astăzi vreau să te duc la o plimbare pe dealul Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Până spune tot numele ăsta se plictiseşte fata şi îl lasă cu ochii în soare.
Baza de date geografice din Noua Zeelandă,  înregistrează numele ca „Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu”.
Numele de pe semnul care marcheaza acest deal este „Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu”, care se traduce aproximativ ca fiind vârful unde Tamatea, un alpinist, omul cu genunchi mari, i-a cântat la flaut iubitei sale. (sau ceva de genul asta)
Având 85 litere, a intrat în Guinness World Records ca fiind unul dintre cele mai lungi denumiri de locuri din lume.
Alte forme ale numelui sunt: „Taumatawhakatangihangakoauauotamateaurehaeaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu” având 92 litere. În comparaţie, conform Guinness Book of Records, cel mai lung nume din lume dat unui loc este numele ceremonial al Bangkok-ului, nume dat după regele Buddha Yodfa Chulaloke şi mai târziu rescris de regele Mongkut: „Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.”

Recomandari

Lasa un comentariu